Tour de France med bobil

Home/Artikler, Nyheter/Tour de France med bobil

Tour de France med bobil

Selv om det har vært mye negativitet om sykkelsporten i den siste tiden, er det svært mange som ikke har mistet interessen og ser frem til et av årets høydepunkt – Tour de France.

Hvis man følger sykkelløpet på tv kan man lett se at fremkomstmiddelet til tilskuerne stort sett består av en bobil. Over alt, side om side, står er bilene parkert tett i tett for flest mulig skal få med seg denne folkefesten.
Og en folkefest er det!

Å bruke bobil til å overvære denne festen, er et veldig godt eksempel på å utnytte mulighetene bilen gir deg. Med egen bil har man toalettfasiliteter, mat og drikke på et kaldt sted, samt mulighet til å legge seg nedpå om man trenger det. Har du TV i bilen har du også mulighet til å se resten av løpet og se hvem som vant etappen. Man har også mulighet til å skaffe seg «orkesterplass» i løypen om er villig til å overnatte/fri-campe langs traseen natten før sirkuset kommer.

Tour de France/foto: Morten Halvorsen

Hvem vinner og går først i mål? Her er like etter at syklistene har passert på vei opp til Mount Ventoux. Bobilen har tv og han deler skjermen med forbipasserende.(foto: Morten Halvorsen)

Mange muligheter

Årets etapper (2017) teller i alt 21 og de via Tyskland, Belgia og inn i Frankrike. Har du planer om å se en etappe, er det stor mulighet for at du får sett flere, spesielt om du oppholder deg i samme område over flere dager. Jeg har selv vært så heldig at jeg har planlagt å se en etappe, for så å ufrivillig rote meg bort i flere etapper i samme område. Da blir ting dobbelt så gøy!

Toppen av Col De Macuegne i 2013.

Det også mange som følger sirkuset over hele Frankrike og bruker hele ferien på arrangementet. Disse har ofte med egen sykkel som benyttes til å «prøvekjøre» den delen av etappen som er i område mens de venter på at «sirkuset» skal komme forbi. Det finnes nok ikke flere sykkelstier i Frankrike enn her hjemme, men bilistene der nede har nok en liten tanke mer respekt for syklister, det er i alle fall min oppfatning.

Foto: Morten Halvorsen

Planlegging er viktig

Uansett om man eier eller leier bobil, er planlegging alfa omega på en slik tur. Allerede når kartet over hvor etappene går er lagt ut på hjemmesiden til TdF, bør en begynne planleggingen for å finne campingplass eller muligheter for parkering langs etappene.

Når undertegnede så etappen som gikk opp til Mount Ventoux i 2009, ble det antydet at det var nærmere 500 000 tilskuere langs den 22 km lange veien fra den lille landsbyen Bedoin og til toppen av fjellet. Som du sikkert forstår – du er ikke alene om å finne plass for overnatting.

Foto: Morten Halvorsen

Campingplasser i Frankrike er generelt bra, da snakker jeg av egen erfaring. Problemet er at disse kan bli fort full, spesielt om en etappe går i nærheten. Men som bildet i toppen av artikkel viser, det lar seg gjøre å parkere langs veien – bare vær sikker på at du står et godt stykke utenfor veibanen. Dessuten må du være tidlig ute. De fleste som står langs etappen, kommer seinest dagen eller kvelden før etappen går forbi. Etappedagen stenges veien frem til alle sykelistene og hele «sirkuset» er kommet forbi, så du må regne med at du er låst fast der du parkerer mesteparten av dagen. Et par timer før syklistene kommer er det også en lang karavan med sponsorer og morsomme figurer, samt at det kastes ut gratis «give-aways», som alt fra vann, drops, vaskepulver, til flotte sykkeldrakter til tilskuere. Dette er det absolutt verdt å få med seg.

Kjekt å vite

På franske campingplasser, må man i de fleste tilfeller, ta med seg egen toalettrull når man besøker sanitærfasilitetene.

Har du barn med deg når du skal stå langs løypen, pass godt på de! Det er ikke noe som heter fartsgrenser i løpet, hverken når det gjelder karavanen som kommer før, eller når syklistene kommer. Farten er ofte svært høy forbi der du står, så hold deg godt utenfor den hvite stripen (hvis du står i oppoverbakke er det litt annerledes).

TDF 2013 på vei opp siste stykket til målgang på Mount Ventoux. Noen drar kanskje kjensel på engelskmannen midt i bildet. Foto: Morten Halvorsen

Morten Halvorsen/salgskonsulent Bergen Caravan

 

2017-02-14T08:52:13+00:00 Tags: , , |